Arrow
Arrow
Slider

Modernisering jaren ’70 villa

Een update van het wooncomfort in een romantische omgeving

Een villa aanpassen aan alle moderne vereisten en tegelijkertijd laten aansluiten aan de woonwensen als een nieuw gerealiseerde? Een romantische villa in Kapellen laat zien dat de resultaten van een renovatie net zo verrassend kunnen zijn als die van nieuwbouw.

De villa is omringd door hoge bomen aan de rand van de tuin waardoor er een mooie overloop wordt gecreëerd naar het omliggende bos. Vanaf het ruime terras hebben de bewoners een prachtig uitzicht, zowel in de zomer als winter. “We hebben een buitenkeuken geïnstalleerd, een bar, maar ook warmtestralers, zodat je in feite het grootste deel van het jaar buiten kunt zitten en eten”, zegt Eric Kant. “De bewoners zijn buitenmensen, liefhebbers  van de mediterrane levensstijl en er was geen enkel technisch of ruimtelijk beletsel voor diezelfde levensstijl hier in Kapellen.”

Overloop van woonfuncties
De fragmentatie was ook te zien in het interieur. In de visie van Eric Kant moeten de woonfuncties niet strikt van elkaar gescheiden zijn maar in elkaar overlopen. De keuken werd open, de tussenwanden gingen er uit. “We hebben de villa ook goed geïsoleerd”, zegt de vrouw des huizes. “In de vensters zat bijvoorbeeld nog oud Hollands glas, mooi maar enkelvoudig. Daar is dubbel glas gekomen. We hebben een gashaard laten installeren, deels voor de sfeer.”


“We hebben een gashaard laten installeren, deels voor de sfeer”


LED verlichting voor de trap
Voor de inrichting is er gekozen voor een mediterrane levensstijl. Er is bijvoorbeeld een zithoek in een alkoof en een wijnkleder waarvan de trap in de keuken uitkomt. Bij de inkomsthal word je verrast door een prachtige trapportaal die volledig wordt verlicht door een meterslange lamp met vele kleine LED-lampjes.

Binnen verbinden met buiten
Het huis leed aan wat interieurarchitect Eric Kant noemt een fragmentatie van functies. “Er was bijvoorbeeld een zwembad maar om die te bereiken moest je eerst naar buiten. We hebben daarom de ruimte waarin het zwembad staat met het huis zelf verbonden, zodat je binnendoor ernaar toe kunt. Het zwembad zelf is helemaal gerenoveerd. De blauwe tegels zijn vervangen door witte polyester en de installatie voor het verwarmen en zuiveren is vernieuwd. Ernaast bevindt zich nog een fitnessruimte en een jacuzzi onder een afdak. Geleidelijk ga je dus weer naar buiten.”


Vanuit elke raam hebben de bewoners een schitterende indruk van ruimtelijkheid en natuur


Overloop van sferen
Vanuit elke raam hebben de bewoners een schitterende indruk van ruimtelijkheid en natuur. Zoals de functies en ruimtes in elkaar overvloeien, zo doen de sferen dat eveneens. Via het weelderig vaste tapijt op de bovenverdieping kom je weer op de stenen vloer op de begane grond en opnieuw in de sfeer van een landelijke woning.

Missie geslaagd
Eric Kant is er goed in geslaagd om de romantische uitstraling van de villa intact te houden en al het gebrek aan comfort toe te voegen. Eric Kant legt uit: “Ik heb – uiteraard – hun wensen als leidraad genomen en ben me tegelijk gaan afvragen: hoe breng ik het wooncomfort up to date zonder het sfeervolle aan te tasten? Het antwoord bestond uit een verbinding van functies en een doortrekken van ruimtes. De locatie van deze villa is fantastisch en ook het ontwerp ervan is prachtig”, aldus Eric Kant.

Fotografie: Dré Wouters

 

___

Deze bedrijven werkten mee aan de realisatie van dit project:

  • Verwarming huis en zwembad, K.V.D. Sanitair installatie & onderhoud
    Merksplas | info@kvd.be
  • Rieten dak, North Ridge
    Schilde | www.northridge.be
  • Terrasbedden, tafel, vloeren bij zwembad, Bautthieu BVBA
    Kapellen | bautthieu@gmail.com