Moderne villa | Leers & Partners

  • Architect
    Leers & Partners
    Brasschaat | www.leers.be
  • Waskommen
    Alape België
    Wijnegem | www.alape.com
  • Elektrische installatie en domotica
    Elektriciteitswerken Noppe
    Kapellen | www.ewn.be

 

Moderne villa | Leers & Partners

De woning in L-vorm heeft een heerlijke binnenplaats

Op een smal perceel met veel hoogstammige bomen bouwde Leers & Partners Architecten een moderne villa. De bomen mochten niet gekapt worden. Om zoveel mogelijk zon door te laten, zijn de bomen uitgedund en is de woning er als het ware in een L-vorm achter geplooid. Zo ontstaat er vooraan de woning een binnenplaats waar het heerlijk zitten is. De rechtse zijgevel bestaat volledig uit glas, wel zestien lopende meter.

Voor elk project maakt het architectenbureau een lichtstudie, zowel van het interieur als van het exterieur. “Zodra het buiten donker wordt, heb je in een woning met veel ramen vaak het gevoel dat je in een zwart gat zit. Wanneer je dan de buitenverlichting kunt aansteken, blijft de tuin een verlengstuk van de binnenruimte”, weet Frédéric Leers.

Kubussen

De bakstenen woning, gebouwd door Goetstouwers-Van Hoeydonck, ziet eruit als twee opeengestapelde kubussen. De bovenste is groter dan de onderste, waardoor er een overdekt terras ontstaat. Leers: “Om dat verschil visueel te versterken, is de bovenbouw opgetrokken uit een donkere gevelsteen en is de benedenverdieping door Wooddesign deels bekleed met een afrormosia lattenstructuur. De voordeur bestaat uit aluminium en glas en is ook bekleed met het hout. Daar hebben we wel telkens één lat weggelaten, zodat je ziet waar de voordeur is. De inkijk vanaf de straat is beperkt zonder te werken met een blinde plaat of gezandstraalde voordeur.”

Voordeur, trap, privacy, grote ramen, lichtinval, moderne villa, Leers & Partners

De betonnen trap in de hal werd gemaakt door Betonal.


“De voordeur bestaat uit aluminium en glas en is ook bekleed met het hout”


Open keuken, kookeiland, krukjes, wit, strak, grote ramen, modern villa, Leers & Partners

De open keuken werd volledig op maat gemaakt door Keukens De Jong Interieurinrichting.

Open keuken
Eenmaal binnen kunnen de bewoners ofwel onmiddellijk naar boven, ofwel doorlopen naar de keuken. Vanaf de voordeur kun je, door het hele huis door, tot in de tuin kijken. Er werd gekozen voor een open, witte keuken met kookeiland. Keukens De maakte deze op maat.

Kelder
Vanuit de keuken kun je rechtstreeks naar de kelder die zowel gebruikt wordt als koele berging als technische ruimte voor onder meer de warmtepomp. “Omdat de kelder deel uitmaakt van de woning, is er geen kelderdeur en is de trap mooi afgewerkt met een glazen borstwering. In de kelder vertrekt er een technische schacht van waaruit we het gelijkvloers en de eerste verdieping volledig kunnen bedienen.”

Keuken, woonkamer, open, verbinding, ruimtelijk, moderne villa, Leers & Partners

Elektriciteitswerken Noppe zorgde voor de elektrische installaties en domotica.


“Uiteindelijk zijn we erin geslaagd om op een vrij beperkte oppervlakte heel wat kamers bijeen te brengen”


Eetkamer, eettafel, hout, houten vloer, parket, grote ramen, moderne villa, Leers & Partners

Woonkamer, kachel, hoekbank, grote ramen, houten vloer, living, moderne villa, Leers & Partners

Ook bij deze woning zorgde Iso-Mobil voor het juiste comfort door de isolatie.

Functioneel ontwerp
Op de eerste verdieping zijn er in totaal vijf kamers. De slaapkamer van de ouders heeft een eigen badkamer, de drie kinderkamers delen de tweede badkamer die centraal in de gemeenschappelijke hal ligt. “Uiteindelijk zijn we erin geslaagd om op een vrij beperkte oppervlakte heel wat kamers bijeen te brengen. Elke vierkante centimeter wordt benut. Daarvoor werken we met veel ingebouwde kasten, zodat er geen aparte bergruimtes meer nodig zijn. Die kasten gebruiken we tegelijk ook om die technieken op een blinde manier weg te stoppen.”

In de slaapkamer van de ouders staat achter het bed een dubbelzijdige dressing die de scheiding vormt tussen de ingemaakte kasten. Zo krijg je het gevoel van een inloopdressing. De glazen schuifdeuren geven toegang tot het dak, waar op termijn een terras gemaakt zal worden.

Badkamer, waskommen, Alape, douche, sanitair, inloopdouche, moderne villa, Leers & Partners

De Unisono opbouwwaskommen van Alape.

Evenwichtig materiaalgebruik
Opvallend in heel het project is de constante in materiaalgebruik, zowel in de gevel- als binnenmaterialen. Binnen ligt er zowel parket als natuursteen. Respectievelijk geleverd door de firma Nieuwparket en Le Bon Frank. Samen vormen ze een mooi evenwicht tussen warme en koele elementen. Hetzelfde geldt buiten. De gevel bestaat uit donkere bakstenen en houten lamellen. Alles mooi in balans.

Moderne villa | Leers & Partners

 

Tekst: Bo Bogaert
Fotografie: Hendrik Biegs

 

Meer projecten van Leers & Partners Architecten bekijken?

 


Categorieën

Hoofdmenu

Social Media

error: Content is protected !!