Arrow
Arrow
Slider

Modern vs. agrarisch

Een mooi contrast tussen open en gesloten

In Vlaanderen ontdekte the art of living een opvallend modern huis in een agrarische omgeving. Het huis oogt aan de voorzijde gesloten en strak traditioneel. De gevel en het dak zijn opgetrokken uit geglazuurde tegelpannen. Als de luiken gesloten zijn, is de gevel één geheel. De gesloten voorkant en open achterzijde van de woning vormen een contrast met elkaar. Mieke Goris van Architects in Motion realiseerde dit mooie project.

De woning is gebouwd vanuit een staalconstructie en is bijna geheel onderkelderd. De muren en het plafond zijn circa 30 centimeter dik en de ramen en schuifpui zijn voorzien van driedubbel glas. In de gehele woning zijn verluchtingskanalen aangebracht aan de onderzijde van de muren. Op deze wijze wordt de woning continu voorzien van frisse buitenlucht.

Scheiding tussen dag en nacht
De entree staat in directe verbinding met de woonkamer en de keuken. In de woonkamer staat het grote lichtobject van kunstenaar ontwerper Adalbert Gans. Het is speciaal voor deze plek in huis ontworpen en reikt bijna tot aan het hoge plafond. De lange kastenwand die tussen de woonkamer en de woonkeuken staat, vormt de scheiding tussen dag (de achterzijde van de woning) en nacht (de woonkamer). Aan de zijde van de woonkamer is de kast voorzien van spiegels in warm, bruin gefumeerd glas.

Tuytelaers uit Ravels is verantwoordelijk voor de levering en plaatsing van natuursteen en graniet.

De keuken is voorzien van een kokend waterkaan van Quooker. De inductiekookplaat is van Miele.


“Het kunstwerk van Adalbert Gans is speciaal voor deze plek in huis ontworpen”


Malva Gietvloeren uit Ravels is verantwoordelijk voor de strakke gietvloer die de verschillende ruimtes in de woning met elkaar verbindt.

Zowel de verlichting en de installatie van de elektriciteit als het domotica KNX systeem waren in handen van E.V.I. bvba uit Tessenderlo.

Van binnen naar buiten
De ruime woonkeuken heeft door de grote glazen ramen en schuifpui uitzicht op het gazon, de weilanden en de langsvarende schepen in het kanaal. Door de minimale omlijsting van de ramen is er maximaal contact tussen binnen en buiten. ‘s Avonds krijgt dit glazen volume discretie door sobere zwarte rolgordijnen.

De lange witte eettafel in de keuken biedt plaats aan maar liefst twaalf gasten. Om de tafel staan vier kuipstoelen in verschillende kleuren. De overige acht stoelen hebben zittingen in de kleur van de armleuningen van de kuipstoelen. Het grote losse keukenblok is tevens de bar waaraan in de ochtend ontbeten kan worden en is tijdens het koken een fijne plek om met elkaar te praten.

In de woning vinden we beeld & geluid van Alpha Turnhout van de merken Loewe, Panasonic en Bose.

Italiaans design
Vanuit de hal lopen we naar het trappenhuis waar een lamp van Davide Groppi hangt. Naast de trap valt de fontein van Rexa Design op. Het water komt via een rvs buis uit het plafond. Echt een staaltje Italiaans design dat gezien mag worden. We nemen twee treden naar boven waar de badkamer en de master bedroom zich bevinden.


“Vanuit het ruime, witte bad kun je ver weg kijken naar de tuin en de grasvelden”


Baden met uitzicht op het gazon
Vanuit het ruime, witte bad kun je ver weg kijken naar de tuin en de grasvelden. Op de grote spiegel boven de twee wastafels is nóg een spiegel bevestigd die via infraroodverwarming de ruimte verwarmt. De regendouche is via minimalistische knoppen van CEA te bedienen en de glazen scheidingswand tussen de douche en de badkamer volgt de lijnen van het plafond.

Oneindige ruimte
We komen door een glazen deur in de master bedroom. Achter het bed prijkt een foto van fotograaf Glenn Huyben. Het meest opmerkelijke is het boogvormige plafond. Door de ronde vorm lijkt het een oneindige ruimte. Om het evenwicht in de slaapkamer te bewaren, is voor een grote hanglamp van TossB gekozen.

Plek voor logees
In de kelder vinden we een grote logeerkamer die is voorzien van drie ramen die aan de bovenzijde van de kamer het licht van buiten naar binnen laten komen. De ramen vormen een doorgaande lijn naar boven en sluiten aan op de ramen van de master bedroom. De logeerkamer heeft een eigen badkamer met inloopdouche. Ook op de eerste verdieping is er een logeerkamer. Deze heeft een schuin dak en twee Velux dakvensters. De badkamer is twee treden lager gesitueerd. Vanuit de douche kijk je de woonkamer in via een raam van grijs gezuurd glas.

Alinea uit Geel gaf advies bij het ontwerp van de badkamer en leverde het sanitair. De kranen zijn van het Italiaanse bedrijf CEA Design.


“De ramen vormen een doorgaande lijn naar boven en sluiten aan op de ramen van de master bedroom”


De lampen in de slaapkamer zijn van het merk TossB, geleverd door Brotec. Ook leverde Brotec de verlichting van het merk David Groppi.

Alles te bedienen
De verlichting, verluchting, verwarming en luiken van het huis zijn te bedienen via een state of the art paneel met touchscreen van KNX en werd geïnstalleerd door E.V.I. bvba. Alle lichtschakelaars zijn individueel te programmeren.

De eigenaren zijn enorm tevreden met hun woning en kijken terug op een goede samenwerking met architect Mieke Goris. Dankzij het vakmanschap van alle betrokken partijen is een bijzondere woning neergezet die laat zien dat opvallend modern in een agrarisch gebied echt mogelijk is!

Joost Valgaeren heeft de prachtige tuin ontworpen.

 

Tekst: Linde ten Broek
Fotografie: Hendrik Biegs

 

___

Deze bedrijven werkten mee aan de realisatie van dit project: