Landelijk strak | Jurgen Weyne
Landelijk strak | Jurgen Weyne
Landelijk strak | Jurgen Weyne
Arrow
Arrow
Slider

Landelijk strak | Jurgen Weyne

Robuuste materialen met een strakke afwerking

In de omgeving van Gent vinden we een woning die volledig verbouwd werd door architect Jurgen Weyne. Het is typisch zo’n project waarbij de bewoners een gedeelte wilden aanpassen en vervolgens besloten om dan alles maar grondig aan te pakken. In drie maanden tijd veranderde de klassieke villa in een plaatje.

In eerste instantie zou de basis aangepakt worden: de vloer, elektriciteit en schilderwerken. Uiteindelijk is in drie maanden tijd het hele huis verbouwd. Niet dat de woning niet al mooi was. Het interieur was klassiek en warm. Veel Romeinse invloeden en mozaïek. Nu is het interieur nog steeds klassiek, maar een stuk strakker met veel hout, mortex, zwart en wit. “De tegeltjes die op de vloer lagen hadden hun charme, maar wij wilden liever hout”, aldus de bewoner.

Compromissen

Hier en daar moest architect Jurgen Weyne zorgen voor een compromis, waar de wensen van de eigenaars verschilden. “Het was een discussie waar de keuken moest komen”, vertelt hij. “De oude keuken zat op de plaats waar de huidige keuken ook is, alleen was deze afgesloten en had hij een verhoogde vloer. Die vloer is eruit gehaald en de muren zijn verwijderd. De bewoonster wilde de keuken graag aangrenzend aan de tuin. Op die plaats was voorheen een salon. Het is echter zeer geschikt als keuken, omdat er veel lichtinval is en het uitkijkt op de achtertuin.” Nu is dit de tweede keuken die met name in de zomer wordt gebruikt. De schuifdeuren kunnen volledig open, wat zorgt voor meer contact met de tuin. Je loopt zo het terras op of neemt een plons in het zwembad, dat ook nieuw werd aangelegd. De zonwering zorgt ervoor dat het niet te warm wordt binnen.

Woonkamer, living, houten vloer, Van de Velde Hout, open haard, houten balken, landelijk, strak, Jurgen Weyne

De houten vloeren werden gelegd door Van de Velde Hout.

Het gezellige interieur is afkomstig van Van Hyfte Wonen.

eettafel, ovalen tafel, aparte ruimte, boogvormige opening, landelijk, strak, Jurgen Weyne

De balken kregen hun natuurlijke uitstraling terug dankzij de zandstraalwerken van Gom-Magie.


“De schuifdeuren kunnen volledig open, wat zorgt voor meer contact met de tuin”


Stalen deuren, glas, doorkijk naar de keuken, houten vloer, landelijk, strak, Jurgen Weyne

De witte deuren werden vervangen door houten deuren met gietijzeren klinken. Ze zijn afkomstig uit oude treinwagons.

Keuken, Bulthaup, Ligna Recta, ruimtelijk, kookeiland, afzuigkap, landelijk, strak, Jurgen Weyne

De Bulthaup keuken werd geleverd door Ligna Recta Antwerpen.

Keuken, Bulthaup, zicht op de tuin, grote ramen, strak, landelijk, Jurgen Weyne

Zichtbare balken
De master bedroom, waar de badkamer en een dressing aan grenzen, ziet er licht uit. Dat was voorheen wel anders. De bovenverdieping bestond uit donkere kamertjes met lage plafonds. Door muren weg te halen, dakkapellen te plaatsen en het plafond te verwijderen, ontstond een mooie open, lichte ruimte waar de balkenpartijen zichtbaar zijn.

Ook beneden in de living werden de kinderbalken zichtbaar toen de plafondplaten eruit werden gehaald. De witgeschilderde balken werden gezandstraald, net als de grote eettafel die de vorige bewoners achterlieten. “Die was bruingelakt en stond er al. De vorige eigenaar had hem op maat gekocht, maar kon hem niet meenemen”, vertellen de bewoners.

Badkamer, master bedroom, slaapkamer, sanitair, wastafel, houten kasten, Frederic Lambrecht, landelijk, strak, Jurgen Weyne

Frederic Lambrecht uit Waregem zorgde onder andere voor de vloeren, wanden en douches. Hiervoor werd Mortex van Beal International gebruikt.

Slaapkamer, master bedroom, bed, open haard, strak, landelijk, Jurgen Weyne


“Aan de buitenzijde is de oude functie nog steeds terug te zien”


Tuin, landelijke woning, verbouwing, strak, paardenstal, Jurgen Weyne

Paardenstallen
Eerder werd het huis al verbouwd door de vorige eigenaars. Van de paardenstallen werd een garage gemaakt en er werd een ruimte tussen gezet (de huidige tweede keuken), zodat het één gebouw werd. Deze vleugel fungeert tegenwoordig als werkruimte. De man en vrouw des huizes hebben er ieder hun eigen praktijk.

Aan de buitenzijde is de oude functie echter nog steeds terug te zien door de functionele luiken aan de buitenkant en de ramen die eruitzien als de oude staldeuren. Jurgen: “Achter de massieve muren hebben we schuiframen geplaatst waarbij de raamkozijnen, hendel en grepen zowel aan de buiten-als binnenzijde zijn weggewerkt. Je houdt dan toch een strak beeld en je ziet niet dat de ramen open kunnen.”

Het zwembad is 2,50 meter diep en heeft een verstelbare bodem. Zo kunnen ook kleine kinderen veilig badderen.

Jacky, drijvende lounger, Mr. Blue Sky, zwembad, landelijk, strak, Jurgen Weyne

Jacky drijvende lounger van Mr. Blue Sky maakt relaxen in het zwembad nóg aangenamer.

 

Meer projecten van Jurgen Weyne bekijken?

 

Tekst: Desiree Pennings
Fotografie: Jaro van Meerten

 

___

Deze bedrijven werkten mee aan de realisatie van dit project:

 


Categorieën

Hoofdmenu

Social Media

error: Content is protected !!