Kijkwoning | Stalen Deuren Huys
Kijkwoning | Stalen Deuren Huys
Kijkwoning | Stalen Deuren Huys
Kijkwoning | Stalen Deuren Huys
Arrow
Arrow
Slider

Wonen in eigen vakwerk | Stalen Deuren Huys

Altijd de perfecte deur achter je dichttrekken

In een typisch Belgische woning aan een typisch Belgische straat wonen Hans en Maud van Heeswijk, eigenaren van het Stalen Deuren Huys. Ze wonen in hun eigen vakwerk; het huis is voorzien van hun eigen producten. De werkplaats is ondergebracht in een voormalige achterbouw van hun woning.

Nadat Hans en Maud het huis kochten, zijn ze het gaan verbouwen. Zo is het schuine dak vervangen door een Frans dak, zijn de aanbouwsels weg en zijn de ruimtes veel efficiënter ingedeeld. “Maar omdat we werkelijk altijd met ons interieur en de tuin bezig zijn, is het een doorlopend proces”, vertelt Maud. “Dit kan variëren van het schuiven met de meubels tot een totaal andere kleur op de muur of een nieuw model stalen deur.”

Van landelijk naar industrieel
De keuken is het kloppend hart van de woning. Daarnaast bevinden zich op de begane grond de woonkamer, een tuinkamer voor de winter- en een voor de zomermaanden. De inrichting van dat interieur is vrij landelijk, deels bestaande uit meubelen en accessoires die Maud via haar webshop Het Meihuys – voor brocante en tijdloze interieurstyling – verkoopt. Maud en Hans willen het interieur nog gaan restylen in een meer industriële vorm, omdat strak en minimalistisch meer bij hun product past.

De imposante openhaard werd gerealiseerd door Lavrijsen Haarden.

Woonkamer, tuinkamer, parketvloer, stalen deuren, Kijkwoning, Stalen Deuren Huys


“In elk kozijn zie je een andere tekening in het staal”


De betonnen vloer en de trap gaan naadloos in elkaar over.

Overal staal
“Een stalen deur is stoer en strak, maar het metaal is nooit uniform. In elk kozijn zie je een andere tekening in het staal.” Een deur of raam in staal kan ook heel chique ogen, het zijn namelijk echte eyecatchers en daarnaast is het door de poedercoating onderhoudsvrij. In de ramen op de eerste en tweede verdieping van het huis hebben de Van Heeswijks dan ook overal voor staal gekozen. Voor de deuropeningen gold hetzelfde.

Schippers Wonen & Slapen leverde de exclusieve Jasno shutters van 63mm breedte in silk white.

De stalen kozijnen in deze ruimte zijn een echte eyecatcher.

Bovenverdieping
Op de eerste etage bevindt zich de badkamer, compleet met ligbad en inloopdouche. De badkamer is – net als de rest van het huis – goed geïsoleerd dankzij HR ++ glas in de ramen en deuren. In de ruimte ernaast staan een wasmachine en droogkast. De verbinding tussen badkamer en slaapkamer ligt aan de buitenkant, zodat er zo min mogelijk ruimte verloren zou gaan aan een gang. De voormalige badkamer is dressing geworden, een voormalige inbouwkast is nu getransformeerd tot toilet.

Badkamer, vrijstaand bad, wastafels, led verlichting, zelf ontworpen, Kijkwoning, Stalen Deuren Huys

De badkamer is geheel zelf ontworpen door Stalen Deuren Huys.


“De Van Heeswijks hebben veel zelf gedaan en hun ontwerpersfantasie de vrije loop gelaten”


De inloopdouche is afgesloten en heeft toch daglicht.

Slaapkamer, master bedroom, bed, shutters, Luxaflex, zonwering, kijkwoning, Stalen Deuren Huys

De Luxaflex Duette top down/bottum up, geleverd en aangebracht door Schippers Wonen & Slapen.

Fantasie de vrije loop
De Van Heeswijks hebben veel zelf gedaan en hun ontwerpersfantasie de vrije loop gelaten. De laden en kastdeuren worden niet geopend met knoppen maar met leren handgrepen. Uiteraard zijn de ramen van eigen fabricage – ultrasmalle retroprofielen. Hierin is Het Stalen Deuren Huys uniek, want alle concurrenten gebruiken dikkere kokerprofielen.

Overgang van binnen naar buiten, woonkamer, tuinkamer, stalen deuren, Stalen Deuren Huys, Kijkwoning

Opeenvolgende ruimtes maken een vloeiende overgang van meer binnen naar meer buiten.

Elk seizoen genieten
De tuinkamer is ook een ruimte waar Hans en Maud graag zitten. Deze is niet geïsoleerd, wat betekent dat het in de zomer vaak te warm is. Hans: “Maar van oktober tot april is het er juist heel aangenaam, want er hoeft maar een beetje zon op de ramen te staan of de temperatuur loopt voldoende op. Als het buiten koud is kunnen we bovendien altijd de open haard aansteken.”

De tuin zelf is opgeknapt tot een ruimte waarin gegeten kan worden en is een verlengde van de woning. Hoge notenbomen geven voldoende schaduw en daartussen staat een terras dat door de vijveruiteinden met vissen eromheen de indruk wekt een eilandje te zijn.

Binnen en buiten lopen in elkaar over, terras, tuinkamer, Stalen Deuren Huys, HR ++ glas, kijkwoning


“Een deur is méér dan iets wat je in een opening in de muur hangt”


Van een ingenieuze ophang tot een fraaie klink, alles in eigen atelier vervaardigd.

Experimenteerruimte
“Dit huis dient niet alleen als woning maar ook als proeftuin, als experimenteerruimte om te ontdekken hoever we kunnen gaan in het ontwerpen van steeds mooiere, steeds functionelere en liefst ook unieke deuren en ramen. Vergeet niet dat een deur méér is dan iets wat je in een opening in de muur hangt. Een deur heeft een esthetische functie, een isolerende functie, maar afhankelijk van de manier waarop ze opent, kun je ook de routing van de ruimte veranderen. Wij begeven ons niet voor niets in het hogere marktsegment. Wie bij Het Stalen Deuren Huys een deur bestelt, verwacht iets bijzonders voor zijn geld en wordt daarin ook nooit teleurgesteld, anders hadden we nooit al die jaren zo’n bloeiende zaak kunnen hebben”, aldus Hans en Maud.

Op aanvraag kan de woning in het Belgische Dessel worden bezocht. De potentiële klant zal dan met eigen ogen kunnen zien hoe de Van Heeswijks wonen in hun eigen vakwerk.

 

Tekst: Jeroen Kuypers
Fotografie: Dré Wouters

 

___

Deze bedrijven werkten mee aan de realisatie van dit project:


Categorieën

Hoofdmenu

Social Media

error: Content is protected !!