Arrow
Arrow
Slider

Ilse De Meulemeester: ‘Less is more’

Meer nadruk op materialen en aandacht naar de ziel

Veelzijdigheid is haar grote troef. Ilse De Meulemeester is voormalig Miss België, presentatrice en actrice, maar haar aandacht gaat vooral uit naar haar interieurzaak. Vanuit een statig pand in Antwerpen bedenkt en realiseert ze als interieurontwerpster de meest prestigieuze projecten, zowel zakelijk als privé.

Een van haar projecten was het prachtige icoonhotel La Réserve in Knokke. Ilse De Meulemeester had de eer om de inrichting van meer dan honderd kamers, de feestzaal, vergaderzalen, de lobby, de wellnessruimte, restaurants en de bar te bedenken. Vooral de lobby was met zijn 10 meter hoogte en 38 meter lengte een ongelooflijke uitdaging. Ilse ontwierp exclusieve, forse sleezetels die perfect passen bij deze grote ruimte. Ook het logo, dat diverse keren terugkomt in het interieur, is een ontwerp van haar hand.

In Toscane deed ze inspiratie op voor dit bijzondere hotelproject. Zo verwerkte ze gouden rosassen in het cassetteplafond van de bar. Door de wanden van de lobby te voorzien van reliëf, kreeg het interieur extra karakter. De kleurkeuze, met de nadruk op zwart en ebony, onderstreept het zakelijke karakter van de ruimte.


Vooral de lobby was een ongelooflijke uitdaging“Je trekt meer aandacht naar de ziel” 


De ziel blijft behouden
Ook doet Ilse privéprojecten, waarbij ze centraal stelt dat de ziel van de bewoners behouden blijft. “Sommige ontwerpers willen te veel hun eigen stempel drukken op het interieur. Ik vind dat dingen waar mensen zich emotioneel mee verbonden voelen, moeten blijven bestaan. Wel maak ik ze graag karaktervoller, waardoor het echte eyecatchers worden in de nieuwe woning. Het is de enige manier om het huis mee te laten groeien met de bewoners, die ook zelf evolueren.”

 

 

Terug naar de essentie
Rust vormt een kenmerkend onderdeel van de ontwerpen van Ilse De Meulemeester. Ze werkt graag symmetrisch, wat deze rust brengt en tegelijk een ruimtelijk effect creëert. Ook houdt Ilse van eenheid in kleur en materiaal. Ze is een aanhanger van de gedachte ‘less is more’: “Als je het sober aanpakt, komt de mens beter tot zijn recht. Ik ga echt terug naar de essentie. Met een sober interieur leg je meer nadruk op de materialen die je gebruikt, maar ook op de mens: je trekt meer aandacht naar de ziel.”

Een woning met identiteit
Typerend voor de stijl van Ilse De Meulemeester is een logo dat verwijst naar de historie of locatie van het betreffende gebouw. De interieurontwerpster geeft een woning graag een identiteit. Ze laat dit logo vaak terugkomen in bed- en badlinnen en soms ook op de vloer. Bij een villa in de Kempen bijvoorbeeld, komt het logo terug in de toegangspoort. De woning is modern ingericht met hoogwaardige materialen. Een bewuste keuze is gemaakt voor een natuurlijke kleurstelling zoals wit, zwart en aardtinten. Met kasten en andere handige oplossingen is de beschikbare ruimte in het pand optimaal benut. En zo komen we bij dat andere typische Ilse De Meulemeester-kenmerk: Ze is een groot voorstander van veel opbergruimte, want dat geeft rust in het hoofd.

Fotografie: Alfons Lenders, Jaro van Meerten, Eddy Vangroenderbeek

 

 

___

Deze bedrijven werkten mee aan de realisatie van dit project:

 


Auteur: Juultje Peels |

Datum: 15 | mei | 2012 |

Tags: , , , , , , ,