Halfopen woning | icoon.be architecten
Halfopen woning | icoon.be architecten
Arrow
Arrow
Slider

Halfopen woning | icoon.be architecten

Een variant op een open loft concept

Dit ontwerp van architect Fredrik De Smet van icoon.be architecten is een variant op een open loft concept, met die nuance dat de verschillende ruimtes door het aanbrengen van niveauverschillen van elkaar gescheiden zijn. Dit werkt zowel ruimte verrijkend als in het voordeel van de privacy. Het open karakter van het interieur weerspiegelt zich ook in de buitenkant van de woning.

“De grootste uitdaging was de dakvorm”, duidt Frederik. “Een traditioneel hellend dak maakte integraal deel uit van de stedenbouwkundige voorschriften. Ik heb het opgelost door het dak schuin te trekken. Hierdoor wordt het dak een sculptuur van drie aaneengesloten driehoeken, die het een gevouwen indruk geven. Het volume van de woning krijgt echter een speelse vormgeving.”

Stabiliteit en aanzien

De halfopen woning heeft stabiliteit (firma Stabilos) en aanzien. De gevel bestaat goeddeels uit een gevelbepleistering (G&V Crepi) op een 20 cm dikke EPS isolatie. Deze strakke gevelafwerking is zelfdragend en is boven de glazen gevelvlakken op de begane grond aangebracht. De lichte kleur van de gevel loopt door in de lichtgrijze leien van het hellende dak, met een minimale zinken kraal en ingewerkte dakgoot.

Bovenaanzicht, woonkamer, keuken, verschillende lagen, vide, balustrade, halfopen woning, icoon.be architecten

De dressing en badkamer zweven boven de inkom, waardoor verschillende doorkijklagen ontstaan.

Keuken, Van Gils Keukens, Vola, Solid Surface, wit kookeiland, zwarte kolkomkasten, contrast, halfopen woning, icoon.be architecten

Bij deze woning zorgde Keukens Van Gils voor het binnenschrijnwerk. En ook hier werd de epoxy vloer gelegd door Arnaud Epoxy.


“Het eiland bestaat uit Solid Surface, dat een naadloos geheel vormt met de ingebouwde spoelbak”


Keuken, grote ramen, doorkijk, zicht op de tuin, veel glas, schrijnwerk, grote tuin, halfopen woning, icoon.be architecten

Centrale keuken
De binnenruimte loopt door in de overdekte inkom en het verzonken terras van de zithoek. Hoge, strakke, gedetailleerde ramen zorgen voor een minimale begrenzing. De keuken en eetkamer kregen een centrale plaats. Van Gils Keukens creëerde hier meer diepte en plaatste een wit kookeiland en zwarte, contrasterende kolomkasten. De achterzijde van het eiland kreeg een sculpturale, maar functionele vorm. Het eiland bestaat uit Solid Surface, dat een naadloos geheel vormt met de ingebouwde spoelbak. Het zwarte accent van de Vola keukenkraan wordt herhaald in de vlakbouw Bora kookplaat, met geïntegreerd afzuigsysteem.

De intieme zithoek werd in een dieperliggende zitkuil ondergebracht. Zo ontstaat er een duidelijke, maar open afbakening. Het hoogteverschil tussen beide vloeren werd gebruikt om een haard in te bouwen.

Zithoek, vloerafwerking, gepolierd beton, zitkuil, parketvloer, eiken vloer, bank, minotti, natuursteen strips, halfopen woning, icoon.be architecten

De parketvloer werd gerealiseerd door Wooddesign.

Zithoek, vloerafwerking, gepolierd beton, zitkuil, parketvloer, eiken vloer, bank, minotti, natuursteen strips, halfopen woning, icoon.be architecten

Verschillende lagen, verdiepingen, vide, veel licht, balustrade, halfopen woning, icoon.be architecten

Inrichting
Fraai is ook het binnenschrijnwerk en de inrichting van de leefruimtes. De vloerafwerking is in gepolierd beton. Deze industriële materiaalkeuze komt terug in de betonwanden op de verdieping. De zitkuil werd afgewerkt in een grijze eiken parketvloer. Die zorgt samen met de wand in natuursteen strips en een perfect passende Minotti zitbank voor een intieme sfeer.

Overloop, bovenverdieping, trap, tegelvloer, ruimtelijk, halfopen woning, icoon.be architecten


“De dressing en badkamer zweven boven de overdekte inkom”


Slaapkamer, master bedroom, open, badkamer, televisie, schuifdeur, halfopen woning, icoon.be architecten

Badkamer, sanitair, inloopdouche, wastafel, Van Gils Keukens, badombouw, witte volkernplaten, lavabo, halfopen woning, icoon.be architecten

Ventico zorgde voor het sanitair en de bijbehorende technieken.

Zwevende badkamer
Op de eerste verdieping werd de master bedroom gerealiseerd. De dressing en badkamer zweven boven de overdekte inkom. De dressing vormt een vrijstaand volume dat de inkijk in de badkamer beperkt. Ook hier ging Van Gils Keukens aan de slag. De badombouw, met witte volkernplaten, maakt de traditionele lavabo onzichtbaar. En de ombouw biedt ook ruim plaats aan badkamerspulletjes. Door de spiegel liggend op de betonnen ruwbouwwand te plaatsen, is er ruimte geschapen voor de inbouwdelen van kraanwerk, indirecte verlichting, schakelaars en stopcontacten.

Ruimte, licht, rust en inspiratie
De bewoners zijn zeer enthousiast over het eindresultaat: “Een gevoel van ruimte, licht, rust en inspiratie is onontbeerlijk om je als mens dag na dag goed te voelen. En dat hebben we hier!”

De witte gevel werd bepleisterd door G&V uit Bekkevoort. Stabilos zorgde ervoor dat de woning stabiel is.

 

Tekst: webredactie
Fotografie: Yannick Milpas

 

Meer projecten van icoon.be architecten bekijken?

 

___

Deze bedrijven werkten mee aan de realisatie van dit project:

  • Parketvloer & terrassen, Wooddesign
    Kontich | www.wooddesign.be
  • Elektrische installatie en domotica, Elektriciteitswerken Noppe
    Kapellen | www.ewn.be

 


Categorieën

Hoofdmenu

Social Media

error: Content is protected !!