Het iconische huis | Icoon Architecten

Het iconische huis | Icoon.be Architecten

Een compacte en tegelijk ruim ogende woning

Deze unieke woning staat op een perceel waar eigenlijk geen een woning mogelijk was, namelijk de zij tuin van een vrijstaande woning. Om aldaar een compacte en tegelijk een ruim ogende woning te realiseren, was dan ook een hele uitdaging! Architect Frederik De Smet van Icoon.be Architecten wist dankzij zijn unieke architectuuropvatting een mooi resultaat te bereiken voor zijn eigen woning: Het iconische huis.

De ingenieuze keuken gerealiseerd door Van Gils Keukens vormt het hart van de leefruimte. Niets verraadt dat het om een functionele keuken gaat. Na gebruik is alleen een strak zwevend volume zichtbaar. De wasbak van composietsteen zit verscholen onder een luik in het tablet. Het fornuis en de dampkap onttrekken zich uit het volle zicht door de abstracte opdeling van het werkvlak.

Icoon Architecten, keuken, eettafel, trap, strak, open ruimten, woonkamer

De keuken van Keukens Van Gils is in gesloten toestand een zwevend volume.

Houten gordijnen
De leefruimte, het bureau en de master bedroom maken deel uit van de algemene ruimte. In tegenstelling tot de kinderslaapkamers, deze kregen een plaats in het houten volume, de overige ruimtes werden hier rondom geschikt. Om beide delen zowel akoestisch als visueel van elkaar te kunnen scheiden werd er gewerkt met houten ‘gordijnen’.

Icoon Architecten, woonkamer, bank, schommelstoel, ramen, open ruimten

De epoxy vloer werd gelegd door Arnaud Epoxy uit Wommelgem.

“Om beide delen zowel akoestisch als visueel van elkaar te kunnen scheiden werd er gewerkt met houten gordijnen”


Zonder muren
Het meubilair vloeit over van de ene in de andere ruimte. De archiefkasten van het architectenbureau vormen het lavabomeubel van de badkamer en de dressing van de master bedroom. Desondanks ontstaat er geen storende inkijk. “Ik wilde een woning realiseren zonder gebruik te maken van muren”, zegt Frederik. “Door de sculpturale volumes de ruimtes te laten bepalen, in plaats van echte kamers te creëren, blijf je overal de totale ruimte ervaren. Geen van de twaalf ruimtes hier is ook boeiender of saaier. Al naar gelang je gemoed zoek je een plekje op waar je je op dat moment het beste voelt.”

De woning is compact, maar de binnenkant biedt volop leefruimte.

Verdwijntruc
In de ruime douchekamer is de lavabo de eyecatcher. Het water valt op het tablet, waarna het achter het meubel verdwijnt. Hierdoor is in het lavabomeubel plaats gecreëerd voor extra lades, verwarming en audio. Om de volkernvloer minder glad te maken, is er een gestreept patroon in gefreesd. Dat doet tevens dienst als waterafvoerkanaal. De voegen zijn gebruikt om verlichting, waterafvoer en ventilatie in weg te werken. Fraai teamwerk tussen Van Gils Keukens en Thovelko Sanitair & Technieken, dat alle sanitair, loodgieterij en ventilatie voor haar rekening heeft genomen. Ook in het toilet is met een volkern lavabomeubel gewerkt.

Het bijzondere sanitair is afkomstig van Thovelko uit Berchem

De afgrond
De master bedroom vormt één geheel met de badkamer. Het vrijstaande bad, in marmercomposiet, ligt op de rand van de ‘afgrond’ naar de bureauruimte en vervult op die manier de functie van balustrade.

Master bedroom, bed, badkamer, ensuite, neutraal, open, Icoon architecten
Badkamer, ensuite, bad, raam, kraan, afgrond, open ruimten, Icoon Architecten

Vanuit het bad heb je een zicht naar de tuin over de afgrond van het bureau.

Kleurrijk sculptuur
Gedurfd is ook de wijze waarop de drie kinderen hun stempel hebben mogen drukken. De redelijk anonieme houten wanden van hun kamers werden witgeverfd, waarna ze deze met waterpistool en gekleurde verf mochten inkleuren tot een kleurrijke sculptuur. Deze bijzondere afwerking werd ook op de rug van de spiegel in de master bedroom en bij de salontafel toegepast.


“Eén thuis met veel licht, doorzichten, ruimtelijkheid en uitgedachte details”


bureau, bed, slaapkamer, raam, hout

Demowoning
“Als startende architect wilde ik een demowoning realiseren”, vertelt Frederik. “Gaandeweg werd mijn agenda echter steeds drukker, dus dat idee verwaterde. Pas recent heb ik de woning kunnen voltooien. Eén thuis met veel licht, doorzichten, ruimtelijkheid en uitgedachte details.”

Tekst: Webredactie
Fotografie: Yannick Milpas

 

Meer projecten zien van Icoon.be Architecten?

 

 Deze bedrijven werkten mee aan de realisatie van dit project:

 

 


Gerelateerde artikelen

Categorieën

Hoofdmenu

Social Media

error: Content is protected !!