Groepspraktijk | Jelle Vandecastee
Groepspraktijk | Jelle Vandecastee
Groepspraktijk | Jelle Vandecastee
Arrow
Arrow
Slider

Groepspraktijk | Jelle Vandecasteele

Architectuur en interieur leveren een voelbare bijdrage aan het uiteindelijke rendement

Vanaf de weg oogt het pand van deze groepspraktijk misschien als een blok, maar eenmaal over de drempel is die indruk meteen weg. Zo heeft het gebouw geen traditionele wachtkamer, maar een open ruimte. Daarnaast bestaat de praktijk uit verschillende lagen, wat een ruimtelijk effect creëert. Interieurarchitect Jelle Vandecasteele is verantwoordelijk voor de binnenkant van het gebouw.

Het gebouw kent vier verschillende lagen en in totaal 750 vierkante meter bewoonbare oppervlakte, maar de etages zijn niet in standaardafmetingen boven elkaar geplaatst. Dat versterkt de indruk door een open gebouw te lopen waar de diverse ruimtes met elkaar verbonden zijn. Dat effect is doelbewust vergroot door overal dezelfde vloertegels van Mosa te leggen en die op elkaar te laten aansluiten.

Herkenbare ruimtes

Ook in de behandelkamers is gestreefd naar uniformiteit. Apparaten en handschoenen zijn weggewerkt in witte wandkasten. Toch is elke ruimte herkenbaar als die van een specifieke therapeut. In de ruimte die door de kinderpsychologe en de logopediste wordt gedeeld, is bijvoorbeeld een magnetische wand aangebracht. Hier kunnen tekeningen of letterspelletjes op worden gehangen. De behandelkamer van de podoloog is maar liefst tien meter lang zodat de voetkundige zijn patiënten kan laten lopen.

Behandelruimte, groepspraktijk, Jelle Vandecasteele


“Ook in de behandelkamers is gestreefd naar uniformiteit”


De verschillende ruimtes zijn goed verlicht dankzij verlichting van Dark uit Adegem.

Energieneutraal
Een groepspraktijk functioneert pas optimaal als de verschillende leden ongehinderd kunnen werken. Daarom zorgde de architect voor een pand dat nagenoeg energieneutraal is, met zonnepanelen op het dak, driedubbel glas, vloerisolatie en -verwarming en een warmtepomp. Echte duurzaamheid leidt altijd tot een verhoogd comfort en inderdaad voelt de temperatuur overal in het gebouw aangenaam. Er is door de architect gezorgd voor voldoende daglicht. Waar toch kunstlicht nodig is, wordt die geleverd door strepen LED verlichting.

Eigen badruimte
Patiënten parkeren op straat, therapeuten achter het pand. Therapeuten die met de fiets komen, kunnen zich na binnenkomst douchen in hun eigen badruimte, net zoals ze tussen de middag een eigen keuken en eetruimte hebben. Hier is een apparaat van Aqualex geïnstalleerd dat kraanwater zuivert van kalk en plat/spuit of heet water uit de kraan levert.

Badkamer, sanitair, natuursteen, tegels, Mosa, Aqualex, kraan, groepspraktijk, Jelle Vandecasteele

Het sanitair, de verwarming én isolatie werden verzorgd door De Busschere Kristof.

Appartement
Op de bovenste verdieping van het gebouw bevindt zich een appartement. Deze was geconstrueerd rond een koker. “Daardoor had je een gang die er omheen liep om de diverse kamers te bereiken en zoveel gangruimte is in feite verloren ruimte”, zegt Vandecasteele. “Ik heb alles doorgetrokken, zodat je al vanuit de eethoek aan de voorkant een prachtig uitzicht hebt op de tuin aan de achterkant. Voorbij de eigen tuin – die nu wordt gebruikt als oefenplek voor patiënten – ligt een kasteelpark van tien hectare. Dat gebied maakt deel uit van het uitzicht en bepaalt mede het gevoel van landelijkheid en uitgestrektheid.”

Net als in de praktijk is hier veel bergruimte in de muren weggewerkt achter witte kasten. Stilistisch is de lijn doorgetrokken vanuit het professionele naar het privégedeelte van het gebouw. Volgens Vandecasteele stelt dit de gebruiker in staat al met een vrij simpele ingreep – een nieuwe kleur – het interieur te variëren. Daarnaast maakt dit het makkelijkere om het appartement ooit bij de groepspraktijk te trekken.

Appartement, woonkamer, living, lounge, grote ramen, groepspraktijk, Jelle Vandecasteele

Het appartement op de bovenverdieping kan in de toekomst makkelijk bij de praktijk getrokken worden.

Keuken, kraan, Aqualex, tegels, Mosa, strak, wit, groepspraktijk, Jelle Vandecasteele

Overal liggen dezelfde vloertegels van Mosa.

Tegels, Mosa, Jelle Vandecasteele, groepspraktijk


“Stilistisch is de lijn doorgetrokken vanuit het professionele naar het privégedeelte van het gebouw”


Appartement, slaapkamer, master bedroom, bed, grote ramen, groepspraktijk, Jelle Vandecasteele

Domotica
Dankzij de gesofistikeerde domotica valt het hele gebouw te regelen vanuit elk paneel naast elke deur: de klimaatbeheersing, de deuren en ook de camera’s die alle zijden van het gebouw bestrijken.

Prettig werkklimaat
De domotica, het comfortabele binnenklimaat en de gedigitaliseerde wijze van afspreken dragen stuk voor stuk bij aan een prettig werkklimaat. Gedurende de dag worden zo steeds minuten aan wachttijd bespaard, waardoor er minder ergernissen ontstaan bij patiënten en therapeuten en er nog betere prestaties geleverd worden. De architectuur en het interieur leveren dus wel degelijk een voelbare bijdrage aan het uiteindelijke rendement.

 

Tekst: Jeroen Kuypers
Fotografie: Pieter Clicteur

 

Meer projecten van Jelle Vandecasteele bekijken?

 

___

Deze bedrijven werkten mee aan de realisatie van dit project:

 


Categorieën

Hoofdmenu

Social Media

error: Content is protected !!