Arrow
Arrow
Slider

Gerenoveerde hoeve in West-Vlaanderen

Het geheel kreeg een authentieke, landelijke en toch eigentijdse stijl

Eén van de bijzondere projecten van Bernard de Clerck is een gerenoveerde hoeve in West-Vlaanderen. Het werd een sfeervolle gezinswoning met groot kantoor voor het bedrijf van de man des huizes.  De historische elementen werden benadrukt en het geheel kreeg een authentieke, landelijke en toch eigentijdse stijl.

De hoeve, bestaande uit verschillende aparte gebouwen gesitueerd om een grote binnenplaats, moest flink opgeknapt worden om hem weer bewoonbaar te maken. Tevens besloot Bernard de hoeve aan te vullen met een nieuwbouw woonvolume dat vloeiend overloopt in de andere gerenoveerde volumes. “Samen met hoofdaannemer Tom de Sloover kozen we ervoor om uiteindelijk één muur te behouden en de rest volledig opnieuw op te bouwen in de stijl van de oorspronkelijke hoeve”, licht Bernard toe.

Details van vroeger
In de hal zijn ronde, witte muren gecreëerd die door hun vorm verwijzen naar de tijd dat de oorspronkelijke hoeve gebouwd werd. Daarnaast is er gekozen voor een robuust uitziende vloer van Duitse kalksteen, geleverd en gelegd door Wingens Natuursteenbedrijf. Het natuursteen is ook doorgetrokken naar de trap in de grote hal, die toegang verschaft tot de verschillende slaapvertrekken en badkamers op de eerste verdieping.

Door de gehele hoeve zijn sfeervolle balken geplaatst. Op verschillende plekken zijn dit nog originele balken uit die tijd, die zijn aangevuld met nieuwe balken met dezelfde look. Ook in het hang- en sluitwerk, verzorgd door Van Cronenburg, en het schrijnwerk in de kasten en keuken, door Van Ballenberghe, zie je kleine details terug van die tijd.

De store voor het raam (Trebisonda) en de prachtige kussens (Mesilla spice returnable & Kohinoor) zijn geleverd door Bogaert Interieur.

Langs de voorkant en zijgevel zijn de ramen voorzien van stores (Oakham). De lampenkap is op maat gemaakt (Westwood Silks I). Beide geleverd door Bogaert Interieur.

De sfeervolle living met vele maatmeubels van Bernards hand. Ook in de stof- en materiaalkeuze heeft Bernard zijn klanten geadviseerd.

Authentiek fornuis
De hoeve heeft, net zoals vroeger, een aparte keuken, eetkamer en living, met een gezellige haard van Verplancke en aansluitend een kleine bibliotheek/leeshoek. In de keuken is een prachtig authentiek fornuis van het merk Lacanche geplaatst door Adek. De spotjes in de verschillende ruimtes zijn van het merk Nautic, geleverd door TEKNA en geplaatst door Casentis. De overige verlichting is verzorgd door Vergeten Verlichting. Alle elektronica, domotica, camerabewaking en geluid is verzorgd door Casentis, die hierbij uitstekend heeft gekeken naar hoe dit past binnen het grotere geheel.


“Op verschillende plekken zijn dit nog originele balken uit die tijd, die zijn aangevuld met nieuwe balken met dezelfde look”


 

Verder dan architectuur
Bernard keek verder dan alleen de architectuur. Zo heeft hij het interieur medebepaald en advies gegeven over het kleur- en materiaalgebruik, de stoffering en meubels (geleverd door Interieur Bogaert) en zelf enkele meubels op maat ontworpen. Tevens heeft hij een ontwerp gemaakt voor de sfeervolle binnenplaats, gelegd en bestraat door Van Ackere Tuinen, en het twee verdieping tellende gebouw tegenover het woongedeelte. Dat wordt momenteel gebruikt als kantoor en evenementenruimte Aangrenzend is een prachtig terras gecreëerd met een natuurlijk uitziend zwembad van Naessens en bijpassende tuinmeubelen van Meubili.


“Het mooiste aan dit project vind ik dat het als het ware voortborduurt op een verhaal dat al voor een deel geschreven is”


Prachtige tuinmeubelen van Meubili, passend bij het zwembad van Naessens

Bouwen aan een stuk historie
Bernard kijkt met gepaste trots naar het resultaat. “Het mooiste aan dit project vind ik dat het als het ware voortborduurt op een verhaal dat al voor een deel geschreven is. Hiermee bedoel ik dat we verder hebben gebouwd aan een stuk historie in een eigentijdse stijl, met respect voor wat er eerst stond. Dat maakt dit project voor mij heel bijzonder om aan te werken!”

Fotografie: Dré Wouters

___

Deze bedrijven werkten mee aan de realisatie van dit project:

  • Zwembad, Willy Naessens Swimming Pools
    Wortegem-Petegem | www.swimmingpools.be
  • Fornuis (Merk Lacanche), Adek Exclusive Kitchen Appliances
    Gent (Sint Amandsberg) | www.adek.be
  • Schrijnwerk (o.a. keuken en kasten), Vanballenberghe BVBA
    Aarsele | www.vanballenberghe.be
  • Verlichting (Nautic collectie), TEKNA
    Lokeren | www.tekna.be