Arrow
Arrow
Slider

‘Eigen dorp’ in oase van groen

Het perfecte samenspel tussen landelijk wonen en moderne architectuur

In een groen buitengebied van Antwerpen aanschouwen we de creatie van Vlassak Architects; een ‘eigen dorp’ van vier halfopen woningen en een vrijstaande villa, met elkaar verbonden door eenzelfde stijl en een oase van groen. Een landelijk karakter en toch eigentijds. Gezellig en toch met strakke aflijning. Kortom; het perfecte samenspel tussen landelijk wonen en moderne architectuur. Een impressie.

Pieter Vlassak van Vlassak Architects ontwikkelde door de jaren heen niet alleen een sterke visie, maar ook zijn eigen stijl. Uniek aan zijn stijl is de combinatie van moderne architectuur en landelijke materialen. In zijn eigen moderne woning, de vrijstaande villa in dit project, is authenticiteit de rode draad. Het bewijs hiervan is de doordachte keuze van materialen. De vurenhouten vloer in de woonkamer is een opvallend element, deze is afkomstig uit een voormalige kaasfabriek. De verbinding tussen de verschillende open ruimtes creëert ruimte en dankzij de grote glazen schuifwand wordt dit uitzicht nog meer verlengd. Zowel in de leefruimte als op de slaapkamer zien we een echte open haard en dat zegt veel over de aanpak van Pieter: echte authenticiteit blijft.

De ruwbouw en het metselwerk is verzorgd door Vadebo


“Echte authenticiteit blijft”


De keuken in wit marmer alsook de inbouwkasten zijn gerealiseerd door Jones Living

Maatwerk wordt architectuur
De keuken is een geheel van vloeiende lijnen en rondingen, een perfect voorbeeld van hoe Pieter maatwerk en architectuur in harmonie doet verweven met elkaar. De vormen van de ruwbouw sluiten immers feilloos aan op het maatwerk van kasten en keukengerei.

In de badkamer zien we een bijzonder lavabomeubel: geen standaard composiet of carara, maar een betonnen constructie met wasbak inkepingen als basis, afgewerkt als een geheel in mortex. Deze mortex loopt ook door langs het bad en de douche, over de vloer tot zelfs in de slaapkamer. Hierdoor zijn de verschillende ruimten en de elementen in deze ruimte met elkaar verweven tot een samenhangend en perfect afgewerkt staaltje architectuur.


“De mortex loopt door langs het bad en de douche, over de vloer tot zelfs in de slaapkamer”


De Mortex smeervloer, zowel beneden als boven, is gerealiseerd door Nobel Design. Al het hang- en sluitwerk is geleverd door Dauby.

Een verrassende kelder
Een andere eyecatcher is het werkkantoor. De ruime bureauruimte baadt in een oase van licht dankzij het grote raam dat uitkijkt op het terras. Dankzij de implementatie van akoestische panelen klinkt de ruimte zacht en warm. Samen met het daglicht dat binnen valt langs het grote kelderraam, vergeten we haast dat we ons in een kelderruimte bevinden. Op de achtergrond speelt rustige muziek dankzij de ingebouwde luidsprekers.

Achterin de kelder toont Pieter in de berging de technische apparaten. Tijdens de realisatie van deze woning plaatste Pieter aardwarmtewisselaars op 100 meter diepte. Dankzij deze sondes krijgt de warmtepomp haar hernieuwbare warmte van moeder aarde. Aan de hand van het ingebouwde omkeersysteem kan je ’s zomers ook twee tot drie graden koelen. Aangevuld met de zonnepanelen kan het water tot extra hoge temperaturen gebracht worden. Dit alles maakt dat we hier kunnen spreken over een BEN-woning (Bijna Energie Neutraal). Deze extra aandacht voor duurzaamheid naast zijn uitstekend gevoel voor stijl maakt Pieters inspirerende visie op architectuur compleet.

 

Fotografie: Niek Totté

 

___

Deze bedrijven werkten mee aan de realisatie van dit project:

 


Auteur: Juultje Peels |

Datum: 01 | dec | 2017 |

Tags: , , , , ,