Arrow
Arrow
Slider

Een stijl, één architect, drie woningen

Toegespitst op specifieke behoeften van de bewoners

Een architectenbureau dat consequent kiest voor één stijl ontwikkelt daarin zoveel expertise dat het meer tijd en aandacht kan vrijmaken voor het invullen van de specifieke wensen van zijn klanten. CH Architecten in Drongen bouwde en verbouwde zo een drietal residentiële woningen. Ze liggen in elkaars nabijheid en worden gekenmerkt door dezelfde blokstijl in wit crepie, maar in de detaillering en indeling zijn ze volstrekt toegespitst op de specifieke behoeften van de bewoners.

De twee eigenaren van de aanpalende woningen wilden een huis in dezelfde stijl die eenzelfde uitstraling zouden geven in het straatbeeld. Het linkerhuis heeft een U- vorm en is aan de voorzijde zeer gesloten. Aan de achterzijde daarentegen is alles zeer open. Het rechterhuis heeft een blokvorm en aan de achterkant eveneens volledig beglaasd.  In beide huizen is dus optimaal gebruik gemaakt van daglicht.  Bovendien zien de bewoners graag verten en zitten ze graag buiten. Vandaar het overdekte terras met terrasverlichting en –verwarming.

Gevelafwerking
De beide huizen vallen niet alleen op door hun overeenkomstige stijl maar ook door hun gelijke kleur. Omdat alle twee de huizen aan de voorzijde gesloten zijn en de muren dus grotendeels bepalend zijn voor het aanzicht is de kwaliteit van de gevelafwerking van des te meer belang. Voor de gevelbekleding van het rechterhuis is gebruikt gemaakt van een Belgisch product, bestaande uit aluminium profielplaten die perfect in elkaar hechten en zo visueel één geheel vormen.

 


In beide huizen is optimaal gebruik gemaakt van daglicht


Sfeer en ruimte
Achter de gevel van het rechterhuis is een thuiswerkplek gesitueerd. De garderobe in de inkomhal neemt weinig ruimte in beslag maar biedt dankzij de speciaal geconstrueerde kapstok plaats aan veel jassen. De living is licht en voorzien van een open haard, een sfeerelement in de met vloerverwarming uitgeruste woning. Omdat het gezin graag kookt, is er gezorgd voor een complete moderne, open leefkeuken met zicht op de tuin, inclusief een hedendaags kookeiland. De apparaten zijn weggewerkt in de wand en die laatste is doorgetrokken, zodat ook de opberg- annex verwarmingsruimte niet zichtbaar is vanuit de keuken.

Volume toegevoegd
Enkele straten verder staat een derde woning in dezelfde stijl. De uitgangspositie was hier echter totaal anders: er is geen sprake van nieuwbouw maar van verbouw. Er stond een vrijstaande woning met aanbouw waarbij het hellend dak werd afgebroken en een nieuw volume werd toegevoegd. Van het interieur van de bestaande woning is eigenlijk alleen de natuursteen vloer volledig behouden. De achterkant is opengetrokken, een beetje zoals bij de twee nieuwbouwwoningen. Er is boven een extra slaapkamer gekomen en beneden een leefkeuken die uitzicht geeft op de grote tuin.


Van het interieur van de bestaande woning is eigenlijk alleen de natuursteen vloer volledig behouden


Terras en zwembad
Het aanzicht van de woning veranderde echter niet uitsluitend door de verbouwingswerken aan het huis. De grote tuin was nogal verwilderd en stond vol bomen. De tuinaannemer heeft de grootste en mooiste exemplaren laten staan, gezorgd voor een degelijke beplanting aan de omheining en verder een groot grasveld aangelegd. Er was nu ook ruimte voor een zwembad en een tuinterras.

Drie huizen, één stijl, één architect en toch allerminst eenheidsworst. Integendeel, de drie bouwheren hebben elk hun stempel op de woning kunnen drukken en een kwalitatief hoogwaardig maar ook individueel huis laten neerzetten.

Tekst: Jill Thijssen
Fotografie: Jaro van Meerten

 

__

Deze bedrijven werkten mee aan de realisatie van dit project:

  • Architect, Cruysweegs – Halsberghe Architectenbureau
    Drongen | www.ch-architecten.be
  • Pleisterwerk, In’t Wit
    Sint-Lievens-Esse | www.intwit.be
  • Schilderwerken, In’t Kleur
    Sint-Lievens-Esse | www.intkleur.be
  • Aluminium buitenschrijnwerk, Kurt Van Tomme
    Eeklo | www.kurtvantomme.be
  • Dakwerken, Van Severen
    Knesselare | www.vanseveren.be