Arrow
Arrow
Slider

Van droom naar droomhuis

Icoon.be architecten gaat de uitdaging aan

De bewoners van de villa in Brecht waren op zoek naar een echte thuis en besloten om samen een document te maken met al hun wensen erin gegoten. Het document werd toegezonden naar verschillende architecten en telde maar liefst 30 pagina’s als leidraad. Frederik de Smet van icoon.be architecten zag hier een uitdaging in en maakte een ontwerp. Het resultaat is een woning die met recht het droomhuis van de bewoners mag worden genoemd.

Romeins zwembad
Tussen de living en de garage is een open ruimte gecreëerd voor een overdekt terras en een zwembad. De vorm en ligging van dit gedeelte doet wat denken aan gelijkaardige ruimtes in een Romeinse villa uit de klassieke oudheid. Het Bouwcollectief dat het casco van het huis neerzette, is verantwoordelijk voor het zwembad. Een modern zwembad met een installatie die tegenstroom opwekt. “We hebben het zwembad zo laten construeren dat je tegen de randen kunt zitten, half of gedeeltelijk in het water. En we hebben in het plafond van het terras luidsprekers laten aanbrengen, zodat je er naar muziek kunt luisteren, net als overal in huis”, aldus de bouwheer.

Rust met een minimalistische, strakke vormgeving
De firma Jacobs Beveiliging zorgde voor de domotica die via een scherm in de hal op een gebruiksvriendelijke manier kan worden bediend. Opmerkelijk aan deze woning is dat de high tech, opbergruimtes en keukenappartuur netjes zijn weggewerkt achter deuren en panalen. Zelfs de gashaard is onzichtbaar als ze niet in gebruik is. Er is geen glas, er zijn slechts witte kiezels, zodat het verwarmings- en sfeerelement enkel opvalt als de vlammen oplichten.


“Maar de keuken is wel degelijk voorzien van alle moderne comfort. Mijn vriendin en ik houden namelijk allebei erg van koken, zowel voor elkaar als voor vrienden. Een keuken met alles erop en eraan was dan ook één van de eisen in ons document”, vertelt de bouwheer.


Bijzonder fraai maatwerk
Om de kasten allemaal precies te laten passen in het interieur komt er heel wat maatwerk bij kijken. Olivier Trouilliez, een schrijnwerker uit Kontich, ontworp het antwoord. Hij leverde een bijzonder fraai maatwerk wat precies aansluit bij de details van de inrichting. Verder is er een verzonken schuifraam in de pui aanwezig om de overgang van interieur naar tuin een stukje vloeiender te maken.


“Je kunt de dag beginnen of eindigen in complete stilte”


Comfort met een persoonlijke touch
Op de eerste verdieping is er een werkkamer, logeerkamer, badkamer en een master bedroom met een uitgebreide dressing. In de slaapkamer zijn de persoonlijke wensen van de bewoners zichtbaar. Zo is er een dubbel bed dat via het raam een ruim zicht op de tuin en het bos geeft. De dag kun je hierdoor beginnen of eindigen in complete stilte.

Denken over de toekomst
Het huis bevat een aantal elementen voor toekomstige uitbreidingen. Zo kan er een dakterras worden aangelegd, kunnen er zonnepanelen worden geplaatst en zijn er enkele airco’s geïnstalleerd, hoewel de isolatie en zonwering state of the art zijn en vloerverwarming de temperatuur in huis op een constant, aangenaam niveau houdt.Dankzij een uitstekende samenwerking tussen de bouwheer en architect is er een bijzonder eigenzinnig thuis ontworpen!

 

___
Fotografie: Dré Wouters
Tekst: Jill Thijssen

 

___

Deze bedrijven werkten mee aan de realisatie van dit project:

 

 


Auteur: Sarah Watts |

Datum: 03 | okt | 2015 |

Tags: , , , ,