Woning in klooster | Bart van Wijk

  • Bart van Wijk
  • Douaneplein 4
  • 2940 Stabroek (BE)

Woning in klooster | Bart van Wijk

Een gedeelte van het klooster werd omgevormd tot een mooie leefomgeving

Interieurontwerper Bart van Wijk werd benaderd door een huisarts en zijn vrouw met de vraag of hij een uitdagende opdracht wilde aannemen. Het idee was om een voormalig gedeelte van een klooster om te vormen tot een mooie leefomgeving. Bart van Wijk ging de uitdaging aan.

Bart: “Zoals altijd heb ik, zonder een eisen/ wensenpakket op te maken, eerst meerdere plannen op papier gezet met de gedachte: ‘Stel dat ik dit zelf zou aangeschaft hebben, wat zou ik hier zelf mee doen?’ Bij de presentatie hiervan hebben we voor het meest spectaculaire ontwerp gekozen en deze uitgevoerd.”

Voor het ontwerp werden alle wanden, vloeren én plafonds gedeeltelijk opengebroken. De muren zijn afgekapt, zodat de oude bakstenen zichtbaar werden. Een glazen loopbrug van blank staal verbindt de twee gedeeltes boven met een zicht over de traphal er beneden.

Ruimtelijkheid

Door deze open structuur is er een enorme ruimtelijkheid ontstaan met mooie aslijnen en doorzichten waarbij de bestaande houten draagconstructie vanuit de woonkamer en keuken zichtbaar is. De afgekapte muren brengen de ziel van het gebouw weer tot leven. De sleuven voor de elektrische bekabeling zijn dicht gesmeerd met beton.

Stalen balustrades met zichtbare lasnaden, de Amerikaans walnoten vloer in combinatie met Belgisch hardsteen, Inox verlichting van MODULAR, stalen wanden, Palissander, stalen constructies in de grondverf en zichtbare betonnen balken geven een mooie sfeer aan het geheel.

 Trap, stalen trap, authentieke materialen, houten vloer, ruimtelijk, woning in klooster, Bart van Wijk


“Het resultaat is beangstigend mooi”


Keuken, maatwerk, kookeiland, fornuis, kraan, woning in klooster, Bart van Wijk

Keuken, maatwerk, kookeiland, fornuis, kraan, woning in klooster, Bart van Wijk

Maatwerk
Al het meubilair is op de millimeter op maat ontworpen en gemaakt. “De meubelmaker van de palissander kasten belde me ’s nachts op: ‘Ik heb het vijf keer opnieuw moeten doen, wat een moeilijk materiaal om te verwerken.’ Maar het resultaat is beangstigend mooi”, vertelt Bart lachend.

Nog meer ziel
Dit interieur wordt met de jaren mooier en mooier doordat ‘slijtage’ het interieur nog meer ziel zal geven. “Het mooiste compliment dat ik ooit gekregen heb van een woonprofessional over een project in Amsterdam was: ‘Dit interieur mag nooit meer afgebroken worden. Ik hoop dat dit project ook nooit afgebroken zal worden.”

 


Web editor: Juultje Peels     |

Datum: 18 | mei | 2018


Tags: , , , , , , ,

Gerelateerde artikelen

Categorieën

Hoofdmenu

Social Media

error: Content is protected !!